Już sam kolor łososia zachęca do jedzenia. Jednak ta ryba to nie tylko wspaniały pomarańczowo-różowy kolor, ale również mnóstwo witamin i minerałów. Nic więc dziwnego, że łosoś bardzo szybko stał się jedną z naszych ulubionych ryb. Oto jeden z moich ulubionych sposobów na jego przygotowanie.
Składniki
- 1 świeży filet z łososia
- 1 kg ziemniaków
- 1 pęczek koperku
- 3 małe lub 2 duże ząbki czosnku
- ok. 150 g śmietany 18% lub 22%
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz (najlepiej biały)
Sposób przyrządzenia
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku. Następnie utłucz je z dodatkiem śmietany i ugotowanego czosnku. Dodaj posiekany koperek i całość wyrób na gładką masę. Łososia posmaruj olejem i oprósz solą oraz pieprzem. Rybę ułóż na grillowej patelni skórą do dołu i smaż na złoty kolor z obu stron (możesz ją również piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez 15 min.).
Podanie
Gotową rybę wyłóż na talerz, a dookoła ułóż kulki uformowane z ziemniaczano-koperkowego pure.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: