Łosoś z kulkami z pure koperkowo-ziemniaczanego

Łosoś z kulkami z pure koperkowo-ziemniaczanego

Łosoś z kulkami z pure koperkowo-ziemniaczanego, fot. sxc.hu lockstockby

Już sam kolor łososia zachęca do jedzenia. Jednak ta ryba to nie tylko wspaniały pomarańczowo-różowy kolor, ale również mnóstwo witamin i minerałów. Nic więc dziwnego, że łosoś bardzo szybko stał się jedną z naszych ulubionych ryb. Oto jeden z moich ulubionych sposobów na jego przygotowanie.

Składniki

  • 1 świeży filet z łososia
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 pęczek koperku
  • 3 małe lub 2 duże ząbki czosnku
  • ok. 150 g śmietany 18% lub 22%
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz (najlepiej biały)

 

Sposób przyrządzenia

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku. Następnie utłucz je z dodatkiem śmietany i ugotowanego czosnku. Dodaj posiekany koperek i całość wyrób na gładką masę. Łososia posmaruj olejem i oprósz solą oraz pieprzem. Rybę ułóż na grillowej patelni skórą do dołu i smaż na złoty kolor z obu stron (możesz ją również piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez 15 min.).

 

Podanie

Gotową rybę wyłóż na talerz, a dookoła ułóż kulki uformowane z ziemniaczano-koperkowego pure.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *