Letnia sałatka z pomidorami, oliwkami i serem feta

Letnia sałatka z pomidorami, ogórkiem i fetą

Letnia sałatka z pomidorami, ogórkiem i fetą

Wspaniała, kolorowa sałatka ze świeżych letnich warzyw. Łatwa do przyrządzenia, smakuje wszystkim. Możemy podawać ją na plenerowych biesiadach, grillowych spotkaniach. Jeśli dodamy do niej pokrojonego w kostkę pieczonego lub grillowanego fileta z kurczaka czy indyka albo odsączonego tuńczyka może stanowić samodzielny posiłek. Co najważniejsze jest lekkostrawna i dietetyczna. Polecam.

 

Składniki

  • 1 długi ogórek
  • 2-3 pomidory
  • 1 cebula
  • kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej
  • 1 mały słoiczek oliwek czarnych lub zielonych
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 1 opakowanie sosu do sałatek greckiego, włoskiego lub winegret
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • pieprz, oregano
  • listki świeżej bazylii do dekoracji
  • opcjonalnie pieczony lub grillowany filet z kurczaka albo odsączony tuńczyk w oleju

 

Sposób przyrządzenia

Opłukaj pomidory, ogórka i sałatę pod bieżącą woda i osusz ręcznikiem papierowym. Pomidory pokrój na cząstki, cebulę w krążki, a ogórka w półplasterki. Oliwki odsącz z zalewy. Sałatę porwij na kawałki. Na dużym talerzu układaj kolejno: porwane liście sałaty, pomidory, ogórki, krążki cebuli, oliwki. Całość posyp pokrojonym w kostkę serem feta i oprósz świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano. Przygotuj sos wg przepisu na opakowaniu i skrop nim sałatkę. Udekoruj listkami bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *