Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. Smaczna, a do tego prosta i szybka w przygotowaniu będzie idealną propozycją na jesienne obiady.
Składniki
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera
- 2 średnie marchewki
- 1/2 średniego pora – biała część lub 1 cebula przypieczona na kuchence
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 kostki rosołowe drobiowe
- natka pietruszki lub koperek
- mleko lub śmietana do zabielenia
- opcjonalnie 3 grzybki suszone
- sól, pieprz
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 mały listek laurowy
Sposób przyrządzenia
Grzybki umyj i namocz w letniej wodzie. Kurczaka włóż do garnka. Dodaj pokrojone w paseczki grzybki, opłukaną kaszę, pora pokrojonego w półplasterki (lub opieczoną cebulę w całości) oraz pozostałą włoszczyznę pokrojoną w kosteczkę. Zalej 1 i 1/2 l. wody i zagotuj. Kiedy kasza będzie już półmiękka dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie wrzuć kostki rosołowe oraz ziele angielskie i listek laurowy. Zupę gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy ziemniaki będą miękkie dopraw krupnik do smaku solą i pieprzem, zabiel śmietaną lub mlekiem, dodaj posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Ugotowane mięso z kurczaka obierz z kości pokrój drobno i wrzuć do zupy.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: