Krupnik zabielany

Krupnik

Krupnik, fot. Ewa Protasewicz

Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. Smaczna, a do tego prosta i szybka w przygotowaniu będzie idealną propozycją na jesienne obiady.

Składniki

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 średniego pora – biała część lub 1 cebula przypieczona na kuchence
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • natka pietruszki lub koperek
  • mleko lub śmietana do zabielenia
  • opcjonalnie 3 grzybki suszone
  • sól, pieprz
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 mały listek laurowy

 

Sposób przyrządzenia

Grzybki umyj i namocz w letniej wodzie. Kurczaka włóż do garnka. Dodaj pokrojone w paseczki grzybki, opłukaną kaszę, pora pokrojonego w półplasterki (lub opieczoną cebulę w całości) oraz pozostałą włoszczyznę pokrojoną w kosteczkę. Zalej 1 i 1/2 l. wody i zagotuj. Kiedy kasza będzie już półmiękka dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie wrzuć kostki rosołowe oraz ziele angielskie i listek laurowy. Zupę gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy ziemniaki będą miękkie dopraw krupnik do smaku solą i pieprzem, zabiel śmietaną lub mlekiem, dodaj posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Ugotowane mięso z kurczaka obierz z kości pokrój drobno i wrzuć do zupy.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *