Kruche ciasto z wiśniami i kruszonką

Kruche ciasto z wiśniami i kruszonką

Kruche ciasto z wiśniami i kruszonką, fot. flickr.ocm Robert Berkowitz/cc

Niedziela to idealny dzień na domowe wypieki. Tym razem polecam kruche ciasto z wiśniami i kruszonką. Choć sezon na wiśnie już dawno za nami, do przygotowania tego przepisu z powodzeniem można wykorzystać wiśnie ze słoika (do kupienia np. w Lidlu). W ostateczności można sięgnąć również po te mrożone.

 

Składniki

Ciasto

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki masła

Nadzienie

  • 1/2 kg wiśni
  • 250 ml śmietanki 30-36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mielonych migdałów

Kruszonka

  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 6 dkg mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Sposób przyrządzenia

Mąkę posiekaj z masłem i cukrem, dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 2 godziny.

Wydryluj wiśnie i wyłóż na sito do odsączenia (mogą być gotowe ze słoika).

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Zimne ciasto rozwałkuj, wyłóż dno i boki tortownicy. Posyp zmielonymi migdałami, na to ułóż wydrylowane wiśnie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 20 minut.

W tym czasie ubij schłodzoną śmietankę z cukrem i cukrem waniliowym oraz jajkiem. Po 20 minutach pieczenia polej ciasto kremem śmietanowo-jajecznym i zapiekaj ok. 15 minut.

W tym czasie przygotuj kruszonkę. Masło posiekaj widelcem z mąką, cukrem i migdałami. Dodaj cynamon, rozetrzyj palcami do uzyskania „okruchów”. Po 15 minutach pieczenia posyp placek kruszonką i zapiecz na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *