Niedziela to idealny dzień na domowe wypieki. Tym razem polecam kruche ciasto z wiśniami i kruszonką. Choć sezon na wiśnie już dawno za nami, do przygotowania tego przepisu z powodzeniem można wykorzystać wiśnie ze słoika (do kupienia np. w Lidlu). W ostateczności można sięgnąć również po te mrożone.
Składniki
Ciasto
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła
Nadzienie
- 1/2 kg wiśni
- 250 ml śmietanki 30-36%
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mielonych migdałów
Kruszonka
- 1/2 szklanki cukru
- 6 łyżek mąki
- 6 dkg mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przyrządzenia
Mąkę posiekaj z masłem i cukrem, dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 2 godziny.
Wydryluj wiśnie i wyłóż na sito do odsączenia (mogą być gotowe ze słoika).
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Zimne ciasto rozwałkuj, wyłóż dno i boki tortownicy. Posyp zmielonymi migdałami, na to ułóż wydrylowane wiśnie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 20 minut.
W tym czasie ubij schłodzoną śmietankę z cukrem i cukrem waniliowym oraz jajkiem. Po 20 minutach pieczenia polej ciasto kremem śmietanowo-jajecznym i zapiekaj ok. 15 minut.
W tym czasie przygotuj kruszonkę. Masło posiekaj widelcem z mąką, cukrem i migdałami. Dodaj cynamon, rozetrzyj palcami do uzyskania „okruchów”. Po 15 minutach pieczenia posyp placek kruszonką i zapiecz na złoty kolor.