Smakują wszystkim, dorosłym i dzieciom. Dają wiele możliwości pomysłowym gospodyniom. Mogą być daniem wegetariańskim, np. z sosem grzybowym lub pieczarkowym. Świetnie smakują również z mięsem i sosem pieczeniowym albo gulaszem i duszoną kiszoną kapustą.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól do smaku
- 3 łyżki oleju
- opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przyrządzenia
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź je i utłucz lub przeciśnij przez praskę. Odstaw do wystudzenia. Ziemniaki przełóż do miski, dodaj rozbełtane jajka, mąkę, sól i ewentualnie szczyptę gałki muszkatołowej. Delikatnie wyrabiaj na gładkie ciasto.
Pamiętaj: ciasta na kopytka nie należy wyrabiać zbyt długo bo robi się „rzadkie”. Jeśli okazałoby się zbyt luźne możesz dodać odrobinę mąki.
Gotowe ciasto podziel na 4 części. Na wysypanej mąką stolnicy uformuj wałeczki i pokrój ukośnie kopytka. Wrzucaj partiami do gotującej osolonej wody z dodatkiem 3 łyżek oleju (dzięki temu po wyjęciu z wody kluseczki nie będą się sklejały). Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij delikatnie łyżką cedzakową.
Podanie
Podawaj z podsmażoną cebulką, skwareczkami, sosem lub gulaszem z duszoną kiszoną kapustą.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: