Kopytka

Smakują wszystkim, dorosłym i dzieciom. Dają wiele możliwości pomysłowym gospodyniom. Mogą być daniem wegetariańskim, np. z sosem grzybowym lub pieczarkowym. Świetnie smakują również z mięsem i sosem pieczeniowym albo gulaszem i duszoną kiszoną kapustą.

 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej

 

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź je i utłucz lub przeciśnij przez praskę. Odstaw do wystudzenia. Ziemniaki przełóż do miski, dodaj rozbełtane jajka, mąkę, sól i ewentualnie szczyptę gałki muszkatołowej. Delikatnie wyrabiaj na gładkie ciasto.

Pamiętaj: ciasta na kopytka nie należy wyrabiać zbyt długo bo robi się „rzadkie”. Jeśli okazałoby się zbyt luźne możesz dodać odrobinę mąki.

Gotowe ciasto podziel na 4 części. Na wysypanej mąką stolnicy uformuj wałeczki i pokrój ukośnie kopytka. Wrzucaj partiami do gotującej osolonej wody z dodatkiem 3 łyżek oleju (dzięki temu po wyjęciu z wody kluseczki nie będą się sklejały). Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij delikatnie łyżką cedzakową.

 

Podanie

Podawaj z podsmażoną cebulką, skwareczkami, sosem lub gulaszem z duszoną kiszoną kapustą.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *