Sezon śliwkowy w pełni więc warto, przyrządzić coś, co przypomina „smaki dzieciństwa: i na pewno jest daniem ponadczasowym. Mimo zmieniających się trendów kulinarnych knedle zawsze będą hitem.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 40 dkg mąki pszennej
- 2 jajka
- 70 dkg śliwek węgierek
- 5 łyżek masła
- 3 łyżki tartej bułki
- cukier do posypania knedli
- sól
Sposób przyrządzenia
Ziemniaki umyj pod bieżąca wodą, ugotuj w mundurkach i odstaw do wystudzenia. Następnie przepuść przez maszynkę lub przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj mąkę, jajka, 1/4 łyżeczki soli i wyrób gładkie ciasto. Śliwki umyj i usuń pestki. Z ciasta uformuj wałek jak na kopytka i podziel na niewielkie kawałki. Z każdego kawałka uformuj okrągły placuszek, połóż na nim śliwkę, zlep ciasto tak aby powstała „zgrabna” kulka.
W szerokim, płaskim garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wrzucaj partiami knedle, lekko zamieszaj i gotuj ok. 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Wybieraj łyżką cedzakową i wykładaj na talerze.
Na patelni roztop masło, wsyp bułkę tartą i lekko zrumień. Knedle podawaj polane masłem ze zrumieniona bułeczką i posypane cukrem. Możesz również ugotowane knedle wyłożyć na patelnię i lekko zrumienić na maśle.
Wyglądają jak elegancki deser!! Cudne! 🙂
Pozdrawiam 🙂