Kasza jaglana z reguły jest wykorzystywana jako dodatek mięs lub ryb. Moim zdaniem na słodko smakuje równie dobrze. Oto kolejny, po kaszy jaglanej z owocami, przepis, który jest świetnym dowodem na to, że ten produkt pozwala na pełną dowolność!
Składniki
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- szczypta soli
- 30 dkg sera białego tłustego lub śmietankowego
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 2-3 kropelki aromatu waniliowego
- 1/2 opakowania gęstej śmietany 18%
- opcjonalnie rodzynki
- do polania zapiekanki gęsta śmietana lub jogurt
Sposób przyrządzenia
Kaszę jaglaną wsyp na drobne sito, opłucz pod bieżącą wodą i odsącz. Zagotuj wodę z mlekiem, szczyptą soli i łyżką masła. Do wrzątku wrzuć kaszę i zamieszaj. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. pół godziny (na półmiękko).
Ser utrzyj mikserem razem z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym lub aromatem waniliowym. Opcjonalnie dodaj rodzynki.
Jedną łyżkę masła roztop w rondelku i odstaw. Pozostałym masłem (1 łyżka) wysmaruj naczynie żaroodporne. Na dno naczynia wyłóż połowę kaszy, na to masę serową i na wierzch kaszę. Wyrównaj wierzch zapiekanki i posmaruj roztopionym masłem. Przykryj naczynie i wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i lekko zapiecz (ok. 15 – 20 minut). Wyjmij naczynie z piekarnika, odkryj i pozostaw na chwilę aby potrawa lekko odparowała.
Podanie
Kaszę jaglaną z serem podawaj na stół w naczyniu, w którym się zapiekała. W miseczce zaserwuj jogurt naturalny lub śmietanę do polania zapiekanki.
Smacznego!
Uczę się dopiero wykorzystywać kaszę jaglaną do potraw innych niż kasza na sypko. Bardzo fajna jest Twoja propozycja zapiekanki. Zapisuję
Bardzo się cieszę. Mam nadzieję, że będzie smakowała!
Uwielbiam tę zapiekankę!