Kasza jaglana zapiekana z serem na słodko

Zapiekana kasza jaglana na słodko

Zapiekana kasza jaglana, fot. flickr.com/ilya_ktsn/cc

Kasza jaglana z reguły jest wykorzystywana jako dodatek mięs lub ryb. Moim zdaniem na słodko smakuje równie dobrze. Oto kolejny, po kaszy jaglanej z owocami, przepis, który jest świetnym dowodem na to, że ten produkt pozwala na pełną dowolność!

 

Składniki

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 30 dkg sera białego tłustego lub śmietankowego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 2-3 kropelki aromatu waniliowego
  • 1/2 opakowania gęstej śmietany 18%
  • opcjonalnie rodzynki

 

  • do polania zapiekanki gęsta śmietana lub jogurt

 

Sposób przyrządzenia

Kaszę jaglaną wsyp na drobne sito, opłucz pod bieżącą wodą i odsącz. Zagotuj wodę z mlekiem, szczyptą soli i łyżką masła. Do wrzątku wrzuć kaszę i zamieszaj. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. pół godziny (na półmiękko).
Ser utrzyj mikserem razem z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym lub aromatem waniliowym. Opcjonalnie dodaj rodzynki.
Jedną łyżkę masła roztop w rondelku i odstaw. Pozostałym masłem (1 łyżka) wysmaruj naczynie żaroodporne. Na dno naczynia wyłóż połowę kaszy, na to masę serową i na wierzch kaszę. Wyrównaj wierzch zapiekanki i posmaruj roztopionym masłem. Przykryj naczynie i wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i lekko zapiecz (ok. 15 – 20 minut). Wyjmij naczynie z piekarnika, odkryj i pozostaw na chwilę aby potrawa lekko odparowała.

 

Podanie

Kaszę jaglaną z serem podawaj na stół w naczyniu, w którym się zapiekała. W miseczce zaserwuj jogurt naturalny lub śmietanę do polania zapiekanki.

Smacznego!

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

3 Komentarze

  1. Uczę się dopiero wykorzystywać kaszę jaglaną do potraw innych niż kasza na sypko. Bardzo fajna jest Twoja propozycja zapiekanki. Zapisuję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *