Kasza jaglana z suszonymi owocami

Kasza jaglana, jeszcze do niedawna zapomniana, nieco zapomniana dziś wraca na stoły. Dietetycy wychwalają jej walory odżywcze i smakowe. Można ją podawać na wiele sposobów, jako dodatek do dań mięsnych, zup, a nawet deserów. Ja proponuję kaszkę, którą możemy podać na śniadanie – jest bardzo energetyczna. Możesz ją przygotować wieczorem, a rano tylko lekko podgrzać. Kaszka jest słodka i dzieciakom bardzo smakuje.

 

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki wody
  • po 1 garści suszonych owoców (np. morele, rodzynki, śliwki, żurawina, jabłka) .
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu lub cukru waniliowego
  • 2 łyżki miodu lub cukier do smaku
  • szczypta soli
  • opcjonalnie jogurt lub słodka śmietanka

 

Sposób przyrządzenia

Kaszę jaglaną wsyp na drobne sito, opłucz pod bieżącą wodą i odsącz. Suszone owoce opłukaj i odsącz. Te duże (np. morele, śliwki, jabłka) pokrój na mniejsze kawałki. Zagotuj wodę ze szczyptą soli i łyżką masła. Do wrzątku wrzuć kaszę i suszone owoce, zamieszaj. Dodaj cynamon lub cukier waniliowy. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. pół godziny. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę wody. Do ugotowanej, lekko przestudzonej kaszy dodaj miód lub cukier i wymieszaj.

Ważne: jeśli kaszkę na śniadanie przygotowujesz wieczorem miód dodaj dopiero przed podaniem.

 

Podanie

Kaszkę można podawać polaną słodką śmietanką lub jogurtem.

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *