Kasza jaglana, jeszcze do niedawna zapomniana, nieco zapomniana dziś wraca na stoły. Dietetycy wychwalają jej walory odżywcze i smakowe. Można ją podawać na wiele sposobów, jako dodatek do dań mięsnych, zup, a nawet deserów. Ja proponuję kaszkę, którą możemy podać na śniadanie – jest bardzo energetyczna. Możesz ją przygotować wieczorem, a rano tylko lekko podgrzać. Kaszka jest słodka i dzieciakom bardzo smakuje.
Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody
- po 1 garści suszonych owoców (np. morele, rodzynki, śliwki, żurawina, jabłka) .
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu lub cukru waniliowego
- 2 łyżki miodu lub cukier do smaku
- szczypta soli
- opcjonalnie jogurt lub słodka śmietanka
Sposób przyrządzenia
Kaszę jaglaną wsyp na drobne sito, opłucz pod bieżącą wodą i odsącz. Suszone owoce opłukaj i odsącz. Te duże (np. morele, śliwki, jabłka) pokrój na mniejsze kawałki. Zagotuj wodę ze szczyptą soli i łyżką masła. Do wrzątku wrzuć kaszę i suszone owoce, zamieszaj. Dodaj cynamon lub cukier waniliowy. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. pół godziny. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę wody. Do ugotowanej, lekko przestudzonej kaszy dodaj miód lub cukier i wymieszaj.
Ważne: jeśli kaszkę na śniadanie przygotowujesz wieczorem miód dodaj dopiero przed podaniem.
Podanie
Kaszkę można podawać polaną słodką śmietanką lub jogurtem.
Szkoda, że nie ma zdjęcia tej kaszki, choć odrobinę nacieszyła by oko, zanim wrócę do domu i przygotuję swoją wersję