Soczysta karkówka z grilla to świetne rozwiązanie na wiosenną imprezę w plenerze. Mięso wychodzi przepyszne i delikatne. Choć z reguły uwielbiają ją panowie, paniom również powinna posmakować.
Składniki
- 1 kg chudej karkówki
- 1 opakowanie przyprawy grillowej albo marynaty do karkówki
- 6 łyżek oleju
Sposób przyrządzenia
Karkówkę opłukaj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na ok. osiem plastrów. Każdy plaster mięsa przykryj folią spożywczą i lekko rozbij tłuczkiem. Marynatę wymieszaj z olejem i posmaruj nią każdy płat mięsa. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Mięso piecz na rozgrzanym grillu po ok. 15 min. z każdej strony. Podawaj z sałatkami warzywnymi i dipami.
Rada
Wielbiciele piwa, w trakcie grillowania mogą polewać karkówkę piwem. Karkówkę najlepiej podawać z domowymi tzatzikami lub sosem jogurtowym.