Karkówka z grilla

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla, fot. flickr.com/ Jun Seita/cc 2.0

Soczysta karkówka z grilla to świetne rozwiązanie na wiosenną imprezę w plenerze. Mięso wychodzi przepyszne i delikatne. Choć z reguły uwielbiają ją panowie, paniom również powinna posmakować.

 

Składniki

  • 1 kg chudej karkówki
  • 1 opakowanie przyprawy grillowej albo marynaty do karkówki
  • 6 łyżek oleju

 

Sposób przyrządzenia

Karkówkę opłukaj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na ok. osiem plastrów. Każdy plaster mięsa przykryj folią spożywczą i lekko rozbij tłuczkiem. Marynatę wymieszaj z olejem i posmaruj nią każdy płat mięsa. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Mięso piecz na rozgrzanym grillu po ok. 15 min. z każdej strony. Podawaj z sałatkami warzywnymi i dipami.

 

Rada

Wielbiciele piwa, w trakcie grillowania mogą polewać karkówkę piwem. Karkówkę najlepiej podawać z domowymi tzatzikami lub sosem jogurtowym.

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *