Kapusta z grochem

Kapusta z grochem największą popularnością cieszy się w okolicach Częstochowy. Ponieważ jednak smakuje wyśmienicie i co najważniejsze nie jest zbyt wymagające, polecam je każdemu. Ja uwielbiam ją szczególnie wtedy, gdy groch zaczyna się rozpadać i zaczyna mieć konsystencję kremu.

 

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 30 dkg grochu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • olej albo 15 dkg boczku lub słoniny

 

Sposób przyrządzenia

Groch opłukaj i namocz na kilka godzin (można na noc). Gotuj w tej samej wodzie, a kiedy groch nieco zmięknie dodaj startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę i razem ugotuj. Ważne, aby groch był miękki, ale nie rozgotowany. W osobnym garnku ugotuj kiszoną kapustę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Jeżeli potrawę przygotowujesz na wigilię, cebulę zeszklij na oleju, jeśli z innej okazji – możesz przesmażyć ją na boczku lub słoninie. Usmażoną cebulkę wraz tłuszczykiem z patelni dodaj do grochu, dodaj ugotowaną i odsączoną kapustę kiszoną, a całość dokładnie wymieszaj oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *