Uwielbiam jej smak. Jest delikatna, a dzięki sporej ilości kminku lekkostrawna. Świetna jako dodatek do golonki, a także do wielu dań polskiej kuchni, np. do kopytek, kotletów schabowych itp. „Wybitni” kucharze pewnie będą się krzywić, kapusta z masłem? Dla mnie bomba! Spróbujcie sami. Smakuje również odgrzana następnego dnia.
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej (najlepiej w kupowanej w plastikowym wiaderku)
- 1/2 kostki masła
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka kminku
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- vegeta ewentualnie sól
- pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia
Kapustę kiszoną opłukaj i odsącz. Włóż do garnka, dodaj ziele angielskie, listek laurowy, zalej wrzątkiem i ugotuj na wolnym ogniu. Miękką kapustę odlej, wyjmij listki laurowe i ziele angielskie. Cebulę pokój w kostkę. W rondlu lub na głębokiej patelni rozpuść masło wrzuć cebulę i uduś do miękkości od czasu do czasu mieszając. Do miękkiej cebuli dodaj kminek i chwilę przesmażaj. Następnie dodaj ugotowaną kapustę, dopraw do smaku vegetą lub solą oraz posyp pieprzem. Wszystko razem chwilę podduś na wolnym ogniu.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: