Ostatnio proponowałam Wam przepis na sałatkę z kalafiora z pomidorem i jajem. Dziś pora na kalafior w zupełnie innej odsłonie. Mam nadzieję, że w połączeniu z serami przypadnie Wam do gustu.
Składniki
- 1 kalafior
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 10 dkg sera pleśniowego
- 10 dkg sera żółtego
- 5 dkg sera wędzonego lub oscypka
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa ewentualnie szczypta chili lub pieprzu cayenne
- 2 łyżki masła wysmarowania oraz bułka tarta do obsypania naczynia
Sposób przyrządzenia
Kalafior podziel na różyczki i ugotuj na półmiękko. Ser pleśniowy rozkrusz widelcem, a pozostałe sery zetrzyj na tarce. Odłóż połowę (5 dkg) sera żółtego do posypania zapiekanki. W rondelku roztop masło i wsyp mąkę. Chwilę przesmażaj do uzyskania jasnej zasmażki. Do zasmażki wlewaj powoli zimne mleko, a następnie zagotuj cały czas mieszając, aby uzyskać aksamitną konsystencję sosu. Do gotującego się sosu dodawaj małymi porcjami ser cały czas mieszając. Gotuj na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia sera. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zmieloną gałka muszkatołową. Jeśli lubisz ostry smak możesz dodać szczyptę chili lub pieprzu cayenne.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i obsyp bułka tartą. Ugotowany kalafior ułóż w naczyniu, zalej sosem, posyp serem i tartą bułką. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 15 minut.
Kalafior możesz podawać również w wersji „ekspresowej” – bez zapiekania, ugotowany i polany sosem serowym.
lubię kalafiora w każdej postaci, w takiej jeszcze nie próbowałam, ale także wygląda bardzo apetycznie 🙂