Rydze to wspaniałe grzyby o urzekającym kolorze i wspaniałym smaku. Coraz trudniej je znaleźć w naszych lasach, ale jak się uda to mamy królewską ucztę.
Składniki
- 1/4 kostki masła
- 1 mała cebulka lub 1/2 większej
- 4 jajka
- 4 większe lub 6 mniejszych rydzów
- sól, pieprz
- szczypiorek
Sposób przyrządzenia
Rydze dokładnie oczyść, odetnij korzonki i opłukaj pod bieżącą wodą. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Rydze pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni roztop masło, wrzuć cebulę i chwilę podsmażaj. Dorzuć pokrojone rydze i podduś aż grzyby puszczą sok. Przesmażaj mieszając, tak aby odparował nadmiar wody. Jajka wybij do miseczki, dodaj 3 łyżki mleka i roztrzep widelcem. Masę jajeczną wylej na grzyby i smaż na wolnym ogniu, tak by jajka się lekko ścięły. Dopraw solą i pieprzem.
Sposób podania
Gotową jajecznicę z rydzami wyłóż na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.