Podstawowymi składnikami farszu moich gołąbków są: mięso mielone oraz ryż. W innych wariantach do ich przygotowania można użyć kaszy, a nawet baraniny czy mięsa drobiowego. Niemniej smaczne są również te wegetariańskie, jednak o nich napiszę innym razem.
Składniki
- 1 średnia główka włoskiej kapusty
- 75 dkg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki lub karkówki)
- 1 czubata szklanka ryżu
- 2 średnie cebule
- opcjonalnie można dodać do farszu kilka ugotowanych i posiekanych grzybków suszonych
- 4 łyżki oleju
- 2 kostki bulionowe (najlepiej z zielem angielskim i liściem laurowym)
- 1 torebka przyprawy do mięsa mielonego lub vegeta,
- papryka mielona, sól pieprz do smaku
Sos
- 2 torebki sos pomidorowego
- 2 ząbki czosnku, bazylia, oregano
Sposób przyrządzenia
Z kapusty wytnij głąb. Do dużego garnka włóż kapustę głąbem do spodu, zalej wodą i zagotuj. Po kilku minutach przewróć kapustę w garnku głąbem do góry. Kiedy liście będą sparzone wyłóż kapustę do dużej miski i delikatnie zdejmij liście. Jeśli stwierdzisz, że środkowe liście nie sparzyły się, ponownie włóż kapustę do wody i powtarzaj czynność do skutku. Ważne! Liście kapusty mają być sparzone, ale nie rozgotowane! Kapusta włoska jest delikatna i należy parzyć ją krótko.
Ryż sparz i ostudź (nie rozgotowuj). Cebule drobno pokój, zeszklij na oleju i ostudź.
Do mięsa mielonego dodaj ryż, cebulę, przyprawy, kilka łyżek zimnej wody i dokładnie wymieszaj. Farsz musi być dość luźny i mieć wyraźny smak (pikantny, dobrze przyprawiony), tak aby po ugotowaniu nie okazał się mdły.
Z liści delikatnie wytnij nerwy. Na każdy nakładaj porcje farszu (ilość farszu zależy od wielkości liści) i zawijaj, zakładając boki liści do środka. Brytfankę, naczynie żaroodporne lub płaski rondel wyłóż niewykorzystanymi liśćmi. Gotowe gołąbki ułóż w naczyniu, zalej bulionem rozpuszczonym w gorącej wodzie, przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 1 godzinę lub gotuj na wolnym ogniu ok. 1 godzinę.
Sos przygotuj wg przepisu na opakowaniu, dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz dopraw bazylią i oregano.
Podanie
Gołąbki możesz serwować polane sosem pomidorowym lub sos podać osobno.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:
Pani Mario super przepis. Takich gołąbków jeszcze nie jadłem. Czekam na przepis żurku po zielonogórsku.
W takim razie proszę o odrobinę cierpliwości. Zaraz po potrawach świątecznych – które już niebawem, pojawi się żurek. Pozdrawiam!