Gofry z bitą śmietaną i owocami sezonowymi

Gofry z truskawkami

Gofry z truskawkami, fot. Wikipedia/Ralph Daily/cc 2.0

Gofry są tak smaczne, że wystarczy posypać je cukrem pudrem, a i tak znikną z talerza. Jednak skoro owoców sezonowych nie brakuje, warto to wykorzystać. Z dodatkiem truskawek, malin czy jagód będą nie tylko pyszne, ale i pełne witamin.

 

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki mleka albo 1 i 1/2 szklanki mleka + 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej (ciasto będzie bardziej puszyste)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • ewentualnie 2 łyżki cukru, jeśli lubimy gofry bez dodatków

Do przybrania

  • owoce sezonowe: truskawki, maliny, jagody, poziomki, porzeczki itp.
  • 1 duże opakowanie śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru

 

Sposób przyrządzenia

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pozostałe składniki włóż do głębokiego naczynia i zmiksuj. Do ciasta dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

Do mocno rozgrzanej gofrownicy wlewaj porcjami ciasto i piecz na rumiano. Upieczone gofry będą chrupiące jeśli wyłożysz je na kratkę albo ustawisz „na boku” do lekkiego ostudzenia.

Na każdym ciastku układaj porcję owoców (duże np. truskawki pokrój na cząstki) i bitej śmietany.

Smacznego.

Ważne! Jeśli masz gofrownicę o małej mocy (do 1000 W) musisz gofry piec nieco dłużej. Po zdjęciu upieczonych gofrów zamknij na chwilę gofrownicę, aby się mocno nagrzała i dopiero wlewaj następna porcję ciasta .Jeśli ciasto przywiera – posmaruj gofrownicę odrobiną tłuszczu (masło, olej).

2 Komentarze

  1. Nie mam gofrownicy, ale słyszałam o istnieniu foremek sylikonowych do wypieku gofrów w piekarniku. Ciekawe czy ten przepis na ciasto będzie pasował do takiego sposobu robienia gofrów.

    • Moje zamiłowanie do eksperymentowania w kuchni, mówi mi, że warto spróbować. Jednak przygotowując gofry w piekarniku należałoby dodać nieco więcej mąki, tak by ciasto było bardziej gęste.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *