Faworki (Chrust)

Faworki, chrusty

Faworki, źródło Wikipedia/Blazej Pieczynski/cc 2.0

W tym roku Tłusty Czwartek wypada 27 lutego. Czasu co prawda zostało jeszcze trochę, ale zbieranie przepisów na pyszne smakołyki można już zacząć. Dziś pierwsza część, czyli faworki lub jak wolą niektórzy chruściki. Chrupkie ciastka przypominające kokardki są znane nie tylko w Polsce. Zajadają się nimi również Niemcy oraz Litwini. Poza Tłustym Czwartkiem faworki królują w zasadzie przez cały karnawał. Gorąco polecam.

 

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki (najlepiej tortowej)
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18 %
  • 1 łyżka spirytusu lub 1 łyżka octu
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób wykonania

Żółtka, jajko i cukier ubij w misce na puszystą masę. Dodaj przesianą przez sito mąkę, szczyptę soli i wyrób ciasto. Następnie dodaj śmietanę i ocet lub spirytus i wyrabiaj na gładkie ciasto. Uformuj kulę z ciasta i „zbij” wałkiem. Odstaw na ok. pół godziny, aby odpoczęło. Następnie podziel ciasto na trzy części. Każdą rozwałkuj cienko na posypanej mąką stolnicy. Radełkiem lub nożem potnij ciasto na paski o długości 8-10 cm i szerokości 2,5-3 cm, na środku każdego paska zrób nacięcie wzdłuż o długości ok 1 cm. Następnie przełóż przez nie jeden koniec ciasta i wywiń kokardkę.

W szerokim rondlu rozgrzej olej lub smalec. Smaż faworki z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe, wyjmij je z rondla i wykładaj na papierowy ręcznik, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy przestygną, posyp obficie cukrem pudrem.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *