Fasolka szparagowa z pomidorami i serem feta

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa z pomidorami, fot. flickr.com/nociveglia/cc

 

Składniki

  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 kostki sera feta
  • kilka łyżek oliwy z oliwek lub neutralnego oleju
  • pieprz, tymianek lub zioła prowansalskie (wg uznania)

 

Sposób przyrządzenia

Fasolkę opłucz pod bieżąca wodą, odetnij końcówki i jeśli jest taka potrzeba zdejmij łykowate nitki.
Ugotuj tak, aby fasolka była miękka ale nie rozgotowana. Posiekaj czosnek, cebulkę i pomidory pokrój w kosteczkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej i przesmaż cebulkę z czosnkiem, dodaj pomidory. Podduś mieszając, aby sos zredukował się. Następnie dorzuć fasolkę i przyprawy. Wymieszaj i chwilę razem przesmaż. Posyp pokruszonym serem feta.

Ważne! Ostrożnie z solą, bo ser jest słony!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *