Składniki
- 1/2 kg fasolki szparagowej
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 kostki sera feta
- kilka łyżek oliwy z oliwek lub neutralnego oleju
- pieprz, tymianek lub zioła prowansalskie (wg uznania)
Sposób przyrządzenia
Fasolkę opłucz pod bieżąca wodą, odetnij końcówki i jeśli jest taka potrzeba zdejmij łykowate nitki.
Ugotuj tak, aby fasolka była miękka ale nie rozgotowana. Posiekaj czosnek, cebulkę i pomidory pokrój w kosteczkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej i przesmaż cebulkę z czosnkiem, dodaj pomidory. Podduś mieszając, aby sos zredukował się. Następnie dorzuć fasolkę i przyprawy. Wymieszaj i chwilę razem przesmaż. Posyp pokruszonym serem feta.
Ważne! Ostrożnie z solą, bo ser jest słony!