Dwa pomysły na lukier

Lukier i polewa

Lukier i polewa czekoladowa, fot. sxc.hu 13dede

Zarówno lukier pomarańczowy jak i cytrynowy z rumem sprawdzą się w czasie dekorowania świątecznych ciast i ciasteczek. Dzięki nim wypieki zyskają wspaniałego aromaty, ale także bardzo apetycznego wyglądu.

Lukier pomarańczowy

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/4  szklanki wody

 

Sposób przyrządzenia

Do rondelka wsyp cukier, skórkę pomarańczową i wlej wodę. Gotuj syrop do nitki (syrop będzie tak gęsty, aż z łyżeczki będzie spływał „nitką”. Następnie utrzyj syrop na „pomadę”.  Dalej ucieraj dodając kroplami sok pomarańczowy. Ciasto pokryj lukrem. Możesz posypać smażoną skórką pomarańczową.

 

Lukier cytrynowy z rumem

Składniki

  • 3/4 cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki rumu

 

Sposób przyrządzenia

Wszystkie składniki połącz i ucieraj na jednolitą masę. Polukrowane ciasto możesz udekorować smażoną skórką cytrynową.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *