Zarówno lukier pomarańczowy jak i cytrynowy z rumem sprawdzą się w czasie dekorowania świątecznych ciast i ciasteczek. Dzięki nim wypieki zyskają wspaniałego aromaty, ale także bardzo apetycznego wyglądu.
Lukier pomarańczowy
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1/4 szklanki wody
Sposób przyrządzenia
Do rondelka wsyp cukier, skórkę pomarańczową i wlej wodę. Gotuj syrop do nitki (syrop będzie tak gęsty, aż z łyżeczki będzie spływał „nitką”. Następnie utrzyj syrop na „pomadę”. Dalej ucieraj dodając kroplami sok pomarańczowy. Ciasto pokryj lukrem. Możesz posypać smażoną skórką pomarańczową.
Lukier cytrynowy z rumem
Składniki
- 3/4 cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki rumu
Sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki połącz i ucieraj na jednolitą masę. Polukrowane ciasto możesz udekorować smażoną skórką cytrynową.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: