Cukinie i kabaczki faszerowane mięsem

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia, fot. flickr.com/Annie/cc

 

Składniki

  • 4 młode kabaczki (cienkie) lub 4 cukinie
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju

 

Sposób przyrządzenia

Kabaczki /cukinie opłucz pod bieżąca wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój wzdłuż na pół i wydrąż łyżeczką pozostawiając zgrabne łódeczki. Miąższ zachowaj do farszu. Wydrążone kabaczki/cukinie skrop oliwą, oprósz grubą solą i w staw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 8-10 minut, aby lekko zmiękły. W tym czasie posiekaj drobno cebulę, czosnek, miąższ kabaczków/cukinii, a pomidora pokrój w kosteczkę. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulkę i czosnek, chwilę przesmażaj, dodaj pozostałe warzywa i mieszając razem. Przesmażaj tak, aby nadmiar wody odparował. Gotowe warzywka odstaw do przestudzenia. Do miski włóż mięso, dodaj przestudzone warzywa, jajko, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Przygotowanym farszem wypełnij łódeczki, delikatnie dociskając łyżką. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekaj ok. 15 minut.

 

Podanie

Gotowe danie podaj z sosem pomidorowym lub keczupem.

2 Komentarze

  1. Trafiasz w moje smaki. Za każdym razem kiedy tu zaglądam trafiam na coś co powoduje lekkie drżenie serca z radości i chęci próbowania. Pychotka. Cukinia to moje drugie imię. Robiłam ją już na tyle sposobów (nawet produkowałam ketchup) że całkiem umknęła mi wersja nadziewana mięsem. Z wielką przyjemnością zrobię sobie i rodzinie przyjemność i nadzieję cukinię wg Twojego przepisu 🙂

    • No to teraz moje ego zostało połechtane.

      Mam nadzieję, że wszystkim będzie smakowało. A pomysł na keczup sama chętnie wykorzystam:) Masz jakiś patent?:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *