Przepis na ciasto marchewkowe jest jednym z moich ulubionych. Tym bardziej, że jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje chwilę.
Składniki
- 3 duże marchewki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka neutralnego oleju (bezzapachowego)
- 10 dkg posiekanych orzechów włoskich lub laskowych albo migdałów
- 1 mały cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia
Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj w misce mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Następnie dodaj olej oraz jajka i wyrabiaj mikserem do uzyskania gładkiej masy. Teraz dodaj startą marchewkę i orzechy lub migdały. Dokładnie wymieszaj łyżką lub łopatką, wyłóż do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 40-50 min.
Pamiętaj!
Wystudzone ciasto możesz polać polewą kakaową (czubatą łyżkę ciemnego kakao, łyżeczkę masła, dwie łyżki cukru oraz łyżkę mleka wymieszaj w rondelku i zagotuj; polej wystudzone ciasto)
lub posmarować kremem sporządzonym z 20 dkg twarożku śmietankowego lub serka mascarpone utartego z 10 dkg masła i 5 dkg cukru pudru z dodatkiem esencji waniliowej.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: