Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe, fot. flickr.com/balise42/CC

Przepis na ciasto marchewkowe jest jednym z moich ulubionych. Tym bardziej, że jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje chwilę.

Składniki

  • 3 duże marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka neutralnego oleju (bezzapachowego)
  • 10 dkg posiekanych orzechów włoskich lub laskowych albo migdałów
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli

 

Sposób przyrządzenia

Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj w misce mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Następnie dodaj olej oraz jajka i wyrabiaj mikserem do uzyskania gładkiej masy. Teraz dodaj startą marchewkę i orzechy lub migdały. Dokładnie wymieszaj łyżką lub łopatką, wyłóż do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 40-50 min.

 

Pamiętaj!

Wystudzone ciasto możesz polać polewą kakaową (czubatą łyżkę ciemnego kakao, łyżeczkę masła, dwie  łyżki cukru oraz łyżkę mleka wymieszaj w rondelku i zagotuj; polej wystudzone ciasto)
lub posmarować kremem sporządzonym z 20 dkg twarożku śmietankowego lub serka mascarpone utartego z 10 dkg masła i 5 dkg cukru pudru z dodatkiem esencji waniliowej.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *