Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki musu z pieczonej dyni
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 1/2 – 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka posiekanych orzechów lub po 1/2 szklanki płatków migdałowych i orzechów
Sposób przyrządzenia
Przygotuj mus z dyni. Ok. 1,5 kg dyni podziel na 3 kawałki, wybierz pestki i pozostaw samą twardą część ze skórką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, połóż na niej kawałki dyni (skórą do spodu) i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 stopni Celsjusza. Piecz do miękkości ok. 30 minut, następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Ostudzoną dynię wybierz ze skórki łyżeczką i zmiksuj. Odmierz 2 szklanki musu.
Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj olej oraz mus dyniowy i chwilę miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Całość dokładnie wymieszaj, na końcu dodaj posiekane orzechy.
Blachę (keksówkę lub tortownicę) wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni C i piecz 50-60 min.
Sposób podania
Ciasto dyniowe, podobnie jak ciasto marchewkowe można podawać posmarowane serkiem waniliowym, choć osobiście wolę samo bez dodatków.