Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe, fot. flickr.com/Eliza Adam/cc

 

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki musu z pieczonej dyni
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 1/2 – 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka posiekanych orzechów lub po 1/2 szklanki płatków migdałowych i orzechów

 

Sposób przyrządzenia

Przygotuj mus z dyni. Ok. 1,5 kg dyni podziel na 3 kawałki, wybierz pestki i pozostaw samą twardą część ze skórką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, połóż na niej kawałki dyni (skórą do spodu) i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 stopni Celsjusza. Piecz do miękkości ok. 30 minut, następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Ostudzoną dynię wybierz ze skórki łyżeczką i zmiksuj. Odmierz 2 szklanki musu.

Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj olej oraz mus dyniowy i chwilę miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Całość dokładnie wymieszaj, na końcu dodaj posiekane orzechy.

Blachę (keksówkę lub tortownicę) wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni C i piecz 50-60 min.

 

Sposób podania

Ciasto dyniowe, podobnie jak ciasto marchewkowe można podawać posmarowane serkiem waniliowym, choć osobiście wolę samo bez dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *