Ciasto czekoladowe z masą orzechowo-karmelową

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe, fot. sxc.hu machadow

Ciasto czekoladowe zachęca już swoim wyglądem. Jeśli w dodatku jego wnętrze jest odpowiednio wilgotne, samo niemal rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że w mojej, sprawdzonej wersji przypadnie do gustu niejednemu łasuchowi.

Składniki

Ciasto:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej (200g)
  • 1 kostka masła (200g)
  • 2 jaka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Masa:

  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 proc.

 

Sposób przyrządzenia

Ciasto:
W rondelku rozpuść masło, dodaj pokruszoną czekoladę, a następnie podgrzewaj stale mieszając, aby czekolada się nie przypaliła. Rozpuszczoną masę odstaw do wystudzenia. Jajka ubij z cukrem na piankę. Następnie delikatnie wymieszaj je z ostudzoną czekoladą, dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj, tak aby nie było grudek. Gotowe ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 25 minut. Upieczone i ostudzone ciasto przekrój na 2 równe części.

Masa:
W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier i podgrzewaj mieszając aż cukier rozpuści się i zbrązowieje. Następnie powoli dolej śmietankę i mieszaj do połączenia składników w gęsty karmel. Uwaga! Po dolaniu śmietanki cukier skrystalizuje się, ale po chwili całość znów będzie płynna. Gotowy karmel przestudź, następnie dodaj zmielone orzechy i dokładnie wymieszaj. Do tej masy dodaj serek mascarpone i również wymieszaj.

Gotową masę wyłóż na spodnią część ciasta pozostawiając ok. 3 łyżek kremu. Rozsmaruj i przykryj drugą częścią. Pozostałą resztę masy rozsmaruj na wierzchu ciasta. Całość możesz udekorować wiórkami czekolady lub posiekanymi orzechami.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *