Ciasto czekoladowe zachęca już swoim wyglądem. Jeśli w dodatku jego wnętrze jest odpowiednio wilgotne, samo niemal rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że w mojej, sprawdzonej wersji przypadnie do gustu niejednemu łasuchowi.
Składniki
Ciasto:
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej (200g)
- 1 kostka masła (200g)
- 2 jaka
- 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
Masa:
- 1/2 kostki masła (100 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 25 dkg serka mascarpone
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 proc.
Sposób przyrządzenia
Ciasto:
W rondelku rozpuść masło, dodaj pokruszoną czekoladę, a następnie podgrzewaj stale mieszając, aby czekolada się nie przypaliła. Rozpuszczoną masę odstaw do wystudzenia. Jajka ubij z cukrem na piankę. Następnie delikatnie wymieszaj je z ostudzoną czekoladą, dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj, tak aby nie było grudek. Gotowe ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 25 minut. Upieczone i ostudzone ciasto przekrój na 2 równe części.
Masa:
W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier i podgrzewaj mieszając aż cukier rozpuści się i zbrązowieje. Następnie powoli dolej śmietankę i mieszaj do połączenia składników w gęsty karmel. Uwaga! Po dolaniu śmietanki cukier skrystalizuje się, ale po chwili całość znów będzie płynna. Gotowy karmel przestudź, następnie dodaj zmielone orzechy i dokładnie wymieszaj. Do tej masy dodaj serek mascarpone i również wymieszaj.
Gotową masę wyłóż na spodnią część ciasta pozostawiając ok. 3 łyżek kremu. Rozsmaruj i przykryj drugą częścią. Pozostałą resztę masy rozsmaruj na wierzchu ciasta. Całość możesz udekorować wiórkami czekolady lub posiekanymi orzechami.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:
Czekolada i karmel … nic mi więcej nie trzeba <3
Wygląda niesamowicie kusząco. Pycha!