Chłodnik z botwinki

Chłodnik

Chłodnik, fot. flickr.com/stu_spivack/cc

Chłodnik to smaki dzieciństwa. Ta wspaniała zupa najlepiej smakuje w upalne dni. Cudowny smak i zapach, bajeczne kolory. Jeśli jedliście to wiecie o czym mówię, jeśli nie – spróbujcie. Warto. Polecam.

 

Składniki

  • 1 pęczek młodej botwinki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 długi ogórek lub kilka krótkich
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 l zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego
  • 2 większe cebule dymki ze szczypiorem
  • 6 rzodkiewek
  • 1 kostka bulionowa warzywna lub cielęca
  • 1/2 l wody
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie 4 jajka ugotowane na twardo

 

Sposób przyrządzenia

Warzywa oczyść i opłucz pod bieżąca wodą. Botwinkę drobno pokrój razem z korzonkami. W garnku zagotuj wodę z kostką bulionową. Do wrzątku wrzuć botwinkę i wciśnij sok z cytryny. Gotuj ok. 5 min. i odstaw do wystudzenia. Ogórek przetnij wzdłuż na 4 części i pokrój na niezbyt grube plasterki Cebulkę dymkę pokrój drobno razem za szczypiorkiem, rzodkiewki pokrój w plasterki, a koperek posiekaj. Do dużej szklanej miski wlej zsiadłe mleko lub jogurt, ubijaj trzepaczką i porcjami dodawaj wystudzoną botwinkę. Następnie dodaj ogórek, cebulkę, rzodkiewki oraz połowę koperku i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki, aby zupa schłodziła się.

 

Podanie

Zimny chłodnik rozlej do talerzy i posyp pozostałym koprem.
Jeśli lubicie, możecie do talerza włożyć pokrojone w drobną kostkę jajko i dopiero wlać zupę.
Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *