Bób smażony z wędzonym boczkiem

Bób

Ugotowany bób, fot. flickr.com/jules/cc

To moja kolejna propozycja z bobem w roli głównej. Jeśli nie znacie, spróbujcie, warto.

 

Składniki

  • 1 kg bobu
  • 20 dkg surowego wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki neutralnego oleju
  • gałązki świeżego tymianku, ewentualnie szczypta suszonego
  • sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia

Opłukany pod bieżącą wodą bób gotuj do miękkości ok. 10 min. Pod koniec gotowania (po upływie 8 min.) dopraw solą do smaku. Ugotowany bób odcedź i odstaw do wystudzenia, a następnie obierz ze skórki. Cebulę i boczek pokrój w kosteczkę. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej i przesmaż cebulkę, następnie dodaj boczek. Smaż boczek do lekkiego zrumienienia, dodaj bób. Całość wymieszaj i razem chwilę przesmażaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz dopraw całość szczyptą tymianku.

 

Podanie

Podawaj posypane świeżymi listkami tymianku. Smacznego.

1 Komentarz

  1. I znam i nie znam takie połączenie. Bo podsmażony boczek często lądował w letniej sałatce z dodatkiem bobu, ale teraz juz wiem na pewno że muszę kupić bób i zrobic Twoja wersję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *