Biszkoptowo-orzechowa rolada z czereśniami

Rolada orzechowo-czereśniowa

Rolada orzechowo-czereśniowa, fot. flickr.com/ Hideya HAMANO/cc

Słodkości, szczególnie w niedzielę nigdy nie za wiele, dlatego dzisiejszą propozycją jest biszkoptowo-orzechowa rolada z czereśniami. Polecam, szczególnie, że sezon na czereśnie powoli się kończy.

 

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 1 opakowanie śmietanfixu
  • 40 dkg czereśni
  • proszek do pieczenia „na koniec łyżeczki”
  • listki mięty lub melisy do dekoracji

 

Sposób przyrządzenia

Orzechy drobno posiekaj lub grubo zmiel. Jajka utrzyj z cukrem do białości. Do masy jajecznej dodaj przesiewając przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj, dodaj zmielone lub posiekane orzechy i ponownie wymieszaj. Blaszkę średniej wielkości wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto wyrównując jego powierzchnię. Wstaw do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika i piecz 10 minut. Placek wyłóż na lnianą ściereczkę papierem do góry. Zdejmij papier, zawiń w rulon ciasto ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku i odstaw do wystudzenia. W tym czasie wydryluj czereśnie i zostaw na sicie do odsączenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij ze śmietanfixem wg przepisu na opakowaniu. Wystudzone ciasto rozwiń i posmaruj ubitą śmietanką (odłóż 2 łyżki do dekoracji). Na śmietanie ułóż czereśnie (odłóż kilka do dekoracji). Placek zwiń w rulon, połóż na deseczce lub płaskim talerzu „zawinięciem” do spodu. Roladę udekoruj kleksami śmietanki, czereśniami i listkami mięty lub melisy.

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *