Biszkopt

Biszkopt

Biszkopt, fot. Christian Fischer/123rf.com

Lekkie i puszyste ciasto biszkoptowe to zasługa dużej ilości jaj oraz niewielkiej: mąki oraz cukru. Idealnie sprawdza się jako tortowa baza, ale również jako podstawa ciast z galaretką.

 

Proporcje na dużą tortownicę.

Składniki

  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki octu lub mocnej wódki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia

Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj 4 łyżeczki cukru i dokładnie mieszaj (mixerem) dodając kolejno: olej, proszek do pieczenia oraz ocet lub wódkę.  Białka ubij na pianę z pozostałym cukrem i wymieszaj z żółtkami. Dodaj  przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj (najlepiej drewnianą łyżką). Ważne!Ciasto wlej do nienatłuszconej tortownicy, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza i piecz przez ok.30-35 minut.

 

Podanie

Po wystudzeniu biszkopt przekrój na 2 lub 3 blaty i smaruj dowolnym kremem lub konfiturą. Możesz podawać go również z owocami lub galaretką.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *