Lekkie i puszyste ciasto biszkoptowe to zasługa dużej ilości jaj oraz niewielkiej: mąki oraz cukru. Idealnie sprawdza się jako tortowa baza, ale również jako podstawa ciast z galaretką.
Proporcje na dużą tortownicę.
Składniki
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki octu lub mocnej wódki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia
Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj 4 łyżeczki cukru i dokładnie mieszaj (mixerem) dodając kolejno: olej, proszek do pieczenia oraz ocet lub wódkę. Białka ubij na pianę z pozostałym cukrem i wymieszaj z żółtkami. Dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj (najlepiej drewnianą łyżką). Ważne!Ciasto wlej do nienatłuszconej tortownicy, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza i piecz przez ok.30-35 minut.
Podanie
Po wystudzeniu biszkopt przekrój na 2 lub 3 blaty i smaruj dowolnym kremem lub konfiturą. Możesz podawać go również z owocami lub galaretką.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: