Bigos świąteczny

Bigos świąteczny

Bigos świąteczny, fot. flickr.com/Mario Carvajal/cc

Wspaniałe polskie danie, które w każdym domu smakuje nieco inaczej. Im lepsze dodamy mięso tym będzie smaczniejszy. Bigos w wersji „oszczędnej”, będzie raczej przypominał kapustę z dodatkami. Jeśli chcemy zachwycić biesiadników pozwólmy sobie na odrobinę szaleństwa.

Podobno bigos najlepiej smakuje odgrzewany, ale świeży, pachnący również jest pyszny!

 

Składniki

  • 1 kg (1 wiaderko) kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 1 garść suszonych grzybków
  • 1/2 kg mięsa (łopatka, karkówka, wołowina)
  • 30 dkg wędliny (kiełbasa, wędzony bekon lub boczek, szynka)
  • 6 wędzonych (najlepiej) lub suszonych śliwek
  • 1 opakowanie przyprawy do bigosu albo po 5 ziaren ziela angielskiego, pierzu i jałowca, 2 listki laurowe,
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3 łyżki smalcu
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 kostki bulionowej
  • sól, cukier, pierz do smaku

 

Sposób przyrządzenia

Suszone grzybki wypłukaj, ugotuj do miękkości, odcedź i drobno posiekaj. Kapustę pokrój, zalej gorącą wodą i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia lub z „uchyloną ” pokrywką. W tym czasie mięso pokrój w kostkę i podsmaż na 2 łyżkach smalcu. Następnie wrzuć do garnka z kapustą, dodaj przyprawy. 1/2 kostki bulionowej rozpuść w szklance gorącej wody i dodaj do kapusty. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny, od czasu do czasu mieszając. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżce smalcu, następnie wrzuć do kapusty. Teraz dodaj pokrojone w kostkę wędliny oraz pokrojone w paski śliwki. Całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem. Wlej wino, wymieszaj i duś na wolnym ogniu ok. 1/2 godziny.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *