Babka pomarańczowa z migdałami

Babka z migdałami

Babka z migdałami, fot. flickr.com/sorarium/CC

Babka pomarańczowa z migdałami to pierwsza z potraw wielkanocnych, jakimi chciałabym się z Wami podzielić. Mam nadzieję, że będzie smakowała wszystkim, nie tylko łasuchom.

 

Składniki

  • 18 dkg mąki tortowej
  • 8 dkg mąki ziemniaczanej
  • 15 dkg cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki margaryny lub 12,5 dkg masła
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • otarta skórka z pomarańczy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 dkg mielonych migdałów
  • cukier puder do posypania babki
  • opcjonalnie masło do wysmarowania i bułka tarta do posypania foremki

 

Sposób przyrządzenia

Masło (lub margarynę) utrzyj z cukrem do białości, dodawaj po jednym jajku i dalej ucieraj. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia, a następnie zacznij je dodawać do masy maślanej cały czas mieszając. Teraz stopniowo dolewaj mleko. Na koniec wymieszaj z mielonymi migdałami. Ciasto wyłóż do formy keksowej wysmarowanej masłem lub margaryną i obsypanej bułka tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 45 min. w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyłóż z foremki na kratkę, ponakłuwaj wierzch i równomiernie polej sokiem z pomarańczy. Ostudzoną babkę posyp cukrem pudrem.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *