Babka pomarańczowa z migdałami to pierwsza z potraw wielkanocnych, jakimi chciałabym się z Wami podzielić. Mam nadzieję, że będzie smakowała wszystkim, nie tylko łasuchom.
Składniki
- 18 dkg mąki tortowej
- 8 dkg mąki ziemniaczanej
- 15 dkg cukru
- 3 jajka
- 1/2 kostki margaryny lub 12,5 dkg masła
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- otarta skórka z pomarańczy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 dkg mielonych migdałów
- cukier puder do posypania babki
- opcjonalnie masło do wysmarowania i bułka tarta do posypania foremki
Sposób przyrządzenia
Masło (lub margarynę) utrzyj z cukrem do białości, dodawaj po jednym jajku i dalej ucieraj. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia, a następnie zacznij je dodawać do masy maślanej cały czas mieszając. Teraz stopniowo dolewaj mleko. Na koniec wymieszaj z mielonymi migdałami. Ciasto wyłóż do formy keksowej wysmarowanej masłem lub margaryną i obsypanej bułka tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 45 min. w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyłóż z foremki na kratkę, ponakłuwaj wierzch i równomiernie polej sokiem z pomarańczy. Ostudzoną babkę posyp cukrem pudrem.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:
Świetnie wygląda, widzę że już pierwsze przygotowania do Świąt 😉