Składniki
- 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 dkg drożdży
- 5 żółtek
- 1 jajko (do posmarowania ciasta)
- 1 szklanki mleka
- 10 dkg masła
- 1/4 szklanki oleju
- 2 nieduże ugotowane ziemniaki
- 1 kieliszek rumu lub białej wódki
- 5 dkg rodzynek
- smażona skórka pomarańczowa lub cytrynowa
- otarta skórka z cytryny
- aromat cytrynowy lub pomarańczowy
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia
Przygotuj rozczyn: drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, dodaj 3 łyżki mleka i łyżkę mąki i dokładne wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny. W rondelku roztop masło i odstaw do ostudzenia. Rodzynki posyp łyżką mąki i wymieszaj (żeby nie opadały na spód ciasta). Podgrzej mleko (powinno być ciepłe ale nie gorące). Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, rozczyn, sól, tartą skórkę z cytryny i pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i smażonej skórki pomarańczowej. Starannie wyrabiaj ciasto, rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.
Pod koniec wyrabiania dodaj stopione, przestudzone masło. Foremkę do babki wysmaruj masłem i posyp mąką lub tarta bułką. Ciasto przełóż do foremki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 35 min. w piekarniku nagrzanym do ok.160 stopni Celsjusza do tzw. suchego patyczka.
Ostudzoną bakę polukruj lukrem cytrynowym i udekoruj skórką cytrynową lub pomarańczową.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: