Babka drożdżowa z gotowanymi ziemniakami

Babka drożdżowa z gotowanymi ziemniakami

Babka drożdżowa z gotowanymi ziemniakami, fot. flickr.com/Shimelle Laine/cc

 

Składniki

  • 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 dkg drożdży
  • 5 żółtek
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta)
  • 1 szklanki mleka
  • 10 dkg masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 nieduże ugotowane ziemniaki
  • 1 kieliszek rumu lub białej wódki
  • 5 dkg rodzynek
  • smażona skórka pomarańczowa lub cytrynowa
  • otarta skórka z cytryny
  • aromat cytrynowy lub pomarańczowy
  • szczypta soli

 

Sposób przyrządzenia

Przygotuj rozczyn: drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, dodaj 3 łyżki mleka i łyżkę mąki i dokładne wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny. W rondelku roztop masło i odstaw do ostudzenia. Rodzynki posyp łyżką mąki i wymieszaj (żeby nie opadały na spód ciasta). Podgrzej mleko (powinno być ciepłe ale nie gorące). Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, rozczyn, sól, tartą skórkę z cytryny i pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i smażonej skórki pomarańczowej. Starannie wyrabiaj ciasto, rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.

Pod koniec wyrabiania dodaj stopione, przestudzone masło. Foremkę do babki wysmaruj masłem i posyp mąką lub tarta bułką. Ciasto przełóż do foremki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 35 min. w piekarniku nagrzanym do ok.160 stopni Celsjusza do tzw. suchego patyczka.

Ostudzoną bakę polukruj lukrem cytrynowym i udekoruj skórką cytrynową lub pomarańczową.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *